Onko vastuullista, että yritykset hyödyntävät lyhytvideoita markkinoinnissaan?

Lyhytvideot tarkoittavat puhelimella katseltavia videoita, joita selataan nopealla tempolla päivästä toiseen. Lyhytvideot ovat tätä päivää ja niiden keskeisin tarkoitus katsojan näkökulmasta on viihdyttää ja kuluttaa aikaa. Siinä missä lyhytvideot viihdyttävät, ne myös salakavalasti koukuttavat ja vievät katsojalta huomaamatta pitkiäkin aikoja päivästä. Lyhytvideoita luovat sekä yksityishenkilöt että yritykset. Yritykset ovat lähteneet mukaan lyhytvideoiden tekoon, sillä niiden avulla voidaan saavuttaa uskomattomia tuloksia lyhyessäkin ajassa. Tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa ja saada näkyvyyttä. Onko lyhytvideoiden avulla markkinointi kuitenkaan vastuullista tai järkevää asiakkuuksien hankintaa?

Lyhytvideoita katsellaan muun muassa TikTokissa, Instagramissa, Facebookissa ja Youtubessa. TikTok on näistä kanavista suosituin lyhytvideokanava, sillä sen toiminta perustuu suurimmaksi osaksi vain lyhytvideosisältöihin. TikTokissa vietetään aikaa keskimäärin 33 tuntia ja 38 minuuttia kuukaudessa (https://www.markkinointimaestro.fi/sosiaalisen-median-tilastot 2024). Se, mikä tekee lyhytvideoista ristiriitaisia on etenkin koukuttavuus, joka on haitallista pitkällä aikavälillä. Etenkin koukuttavimman sovelluksen, eli TikTokin suhteen on ollut paljon keskusteluja auki siitä, olisiko sovelluksen käyttö mahdollista jopa kieltää Suomessa, sillä sen tuomat valeuutiset, tietoturvakysymykset ja äärimmäisen koukuttava toimintaperiaate huolettavat (https://www.markkinointimaestro.fi/sosiaalisen-median-tilastot 2024).

Onko vastuullista, että yritykset hyödyntävät TikTokin kaltaisia sovelluksia markkinointialustanaan, jos niiden haittavaikutuksia pohditaan jo yhteiskunnallisella tasolla?

Kysymykseen ei ole tietenkään yksiselitteistä vastausta, sillä kyse on paljon myös yksilöllisistä arvoista. Markkinoinnin tarkoitus on aina ollut vaikuttaa ja ohjata ihmisiä, joka jo itsessään aiheuttaa keskustelua.

Lyhytvideoita arvioidessa on tärkeää muistaa sisällöntuotannon perusidea. Sisällöntuotannon tarkoitus on tuottaa potentiaalisille asiakkaille arvoa, vinkkejä ja johdattaa kohti ostopäätöstä.

Somealustoja valitessa on tärkeää huomioida, palvelevatko ne yritystä oikein ja mikäli ne tuovat enemmän huolta kuin hyötyä, on niiden käyttö syytä jättää pois. Mitä tulee lyhytvideoiden tuotantoon, olennaisinta on miettiä mitä julkaisee ja miksi. Somealustoja hyödyntäessä tulisi pohtia, onko kanava itsessään paha, vai onko vika sisällöissä, joita tuotetaan?


Lyhytvideoiden sisältö määrittelee, ovatko ne hyöty vai haitta.

Yrityssisältöjä tehdessä on tärkeää katsoa sisällöntuotantoa kriittisesti ja analysoida, tuottaako tehdyt sisällöt oikeasti asiakkaille hyötyä ja arvoa. Mitä varten sisällöt on tuotettu ja mitä niillä halutaan saavuttaa? Yrityksen vastuullisuus määrittyy sillä, minkälaista sisältöä tuotetaan. Tärkeää on muistaa myös perimmäisin syy sosiaalisen median käytölle. Alustoja alettiin hyödyntämään, jotta voitaisiin olla paremmin ja nopeammin vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Sisällöntuotannossa on tärkeää muistaa tämä vuoropuhelu ja sen merkitys myös yrityksen ja asiakkaiden välisessä suhteessa.

Lyhytvideoiden muotoja on monia ja on tärkeä tunnistaa, mitä kaavaa tai kaavoja yritys haluaa noudattaa sisältöä tehdessä. Lyhytvideot voivat olla opettavaisia ja hyödyllisiä ja ne voivat tuottaa arvoa pitkänkin ajan päähän. Ne voivat olla keskustelua, palautetta ja hetkiä, joissa yritys pääsee kontaktiin asiakkaidensa kanssa. Vastaavasti lyhytvideot voivat olla viihdesisältöä, jonka arvo ei jatku katseluhetkeä pidemmälle. Katsojan aikaa pidetään oletuksena. Sisällön sisällöllä onkin siis suurin merkitys.

Mitä sisältötyyppejä teidän yrityksenne haluaa edustaa?

Jutellaan aiheesta lisää!

Instagram: @makeamedia

Yhteys: jasmi@makeamedia.com

Lue lisää sosiaalisen median datasta: https://www.markkinointimaestro.fi/sosiaalisen-median-tilastot

Edellinen
Edellinen

3 askelta, joiden avulla tuotat merkityksellisempää sisältöä asiakkaillesi

Seuraava
Seuraava

Onko somen tekeminen itse sittenkään “ilmaista”?